Sunday, 17 November 2013

Siapa Kuat Diantara Ulamak dan Erdogan..... DISINILAH KERETAKKAN BERMULA......Calon untuk jawatan timbalan presiden PAS Datuk Nik Amar Nik Abdullah menegaskan keperluan PAS mengkaji kerjasamanya dengan DAP dan PKR setelah parti itu gagal mendapatkan sokongan majoriti pengundi Melayu pada Pilihanraya Umum ke-13 (PRU13).
“PAS ketinggalan dalam PRU yang lalu dalam jumlah kerusi yang dimenangi. Kita menang 21 kerusi parlimen berbanding 23 sebelum ini, sedangkan Umno menambah daripada 79 kepada 89. Kita tidak boleh mencapai matlamat untuk menggantikan Umno jika kita tidak mendapat sokongan majoriti pengundi melayu Islam.
“Kita bukan nak menarik diri daripada Pakatan Rakyat tetapi kita perlu mengkaji masalah dan kesilapan yang menyebabkan orang melayu menyokong Umno bukan PAS.
Sungguhpun saya satu-satunya calon ulama ‘untuk jawatan timbalan presiden’ saya berharap untuk mewakili semua pihak dalam PAS,” beliau dipetik berkata oleh The Star.
Nik Amar akan mencabar Mohamad Sabu dalam persaingan dua penjuru untuk jawatan timbalan presiden pada muktamar parti 22-24 November ini, saingan itu dilihat sebagai kemuncak pertandingan antara golongan erdogan ‘Mat Sabu’ dan ulama yang diwakili oleh Nik Amar.
Calon lain yang layak untuk bertanding jawatan itu seperti Husam Musa, Salahuddin Ayob, Tuan Ibrahim Tuan Man memilih untuk bertanding jawatan lain.
Sekiranya menang Nik Amar akan memastikan dua jawatan tertinggi dalam PAS diisi oleh golongan ulama ekoran desakan akar umbi yang mahu parti itu lebih lantang bersuara dalam isu-isu agama.
Datuk Seri Abdul Hadi awang menang bertanding jawatan presiden parti untuk penggal keenam berturut-turut.  >>sini


IPOH KAWASAN YANG DIDIAMI SATU BANGSA DARI DULU HINGGA KINI???? Perbandaran Ipoh ini yang berkeluasannya 13,640.81 hektar terdapat beberapa kawasan Perkarapungan Baru. Jika disingkapkan kembali akan sejarah penubuhannya. Ianya adalah pada mulanya didiami oleh kaum Bumiputra.

   Selepas terjumpanya hasil galian yang mewah iaitu Bijih Timah di kawasan persekitarannya kawasan Lembah Kinta. Struktur penduduk ini telah bertukar di mana ianya menjadi kawasan yang majoritinya kaum bukan Bumiputra.


 Berdasarkan kepada sejarah perkembangan penduduk yang mana bermula pada tahun 1883 iaitu berjumlah 4000 orang penduduk sehingga ketahun 1980 di mana penduduk menjadi 344,627 orang, hanya 17 peratus sahaja terdiri daripada kaum Bumiputra.

   Kawasan Perkampungan Baru ini adalah salah satu daripada kawasan yang menyumbangkan sumber kependudukan di Perbandaran Ipoh. Salah satu daripada kawasan Perkampungan Baru ini yang diperkajikan ini adalah Kampung Baru Gunung Rapat.

   Kampung Baru Gunung Rapat ini jika dibandingkan dengan kawasan-kawasan yang selainnya di Perbandaran Ipoh yang mana ianya adalah kawasan berbilang kaum, ianya adalah berbedza sedikit
di mana daripada mula ditubuhkan sehinggalah masa kini, ianya masih lagi tetap sebagai kawasan majoriti satu bangsa sahaja dan menjadi kawasan kediaman bukan Bumiputra.ini sebahagian thesis tentang BANDARAYA IPOH...